Moss House – Opening 2019

In 2019, three campuses will become four with the opening of our new, £42 million Moss House building in Birmingham’s historic Jewellery Quarter, a short walk from our other campuses.

As the next phase of a £100 million capital expansion, show-stopping features within the four-storey higher education site in Holland Street will include a high performance and conditioning suite for sports studies undergraduates, complete with a training laboratory.  

Moss House - sports

Overlooking the courtyard, there will be 35-metre indoor running track for speed and strength work, forming a central part of UCB’s flagship sports teaching facilities, as well as a new gym. 

There will be a large, relaxing ‘living room’ featuring not only a coffee shop, but a US-style diner with a centrepiece pizza oven that overlooks the courtyard and provides outdoor seating. 

There will also be a modern exhibition space for student shows and curated work, as well as displays staged by local artists and craft workers. Plans at this stage also include a health facility and accommodation for the Guild of Students. 

With a central atrium flooded with natural light and comprising a central, wooden feature staircase with break-out seating, there will be 17 classrooms across two floors for up to 50 students each, and three 100-seat lecture theatres. 

There are also lots of break-out spaces and semi-formal meeting areas, where students and staff can discuss assignments and projects. Both floors also have offices for private meetings. 

The new building will also house hired@UCB, UCB’s careers, employability and enterprise service, as well as the placements and apprenticeships teams. 

Named in honour of Nigel Moss, Chancellor of the University Corporation, the higher education site has 85,000 sq ft of new teaching space and a multi-storey for staff to park on campus and replaces the old Lodge Cottrell building with a design that celebrates the architectural heritage of the conservation area. 

Design features

  • Internal spaces with a fresh, industrial feel - exposed concrete columns, metal and glass
  • Atrium flooded with natural light built around a central feature staircase
  • Classic red brick with terracotta finishes to window sills and headers
  • Larger windows at lower levels replaced by refined, thinner windows on upper level – reflecting the conservation area’s visual hierarchy
Facebook
Twitter
Instagram
Pinterest
Youtube
Vine
LinkedIn